Pemilihan Warna Pakaian Perlu Selari Dengan Tona Warna Kulit Untuk Tampil Cantik

WARNA KULIT MEMAINKAN PERANAN DALAM PEMILIHAN WARNA PAKAIAN

 

Salah pilih, tak naik seri tau. Jom baca!


Ada seorang PM Kak NM tanya tip pemilihan warna baju ikut kulit diorng. Dek gara-gara minat dengan Fazura, dia pun beriya-ia pakai baju blouse atau tudung yang mahal supaya nampak serupa dengan bintang pujaan hati.


Tapi masalahnya walaupon mahal, apabila kita pakai, tidak la pulak serinya naik….


Kenapa ye?


Nak tahu sebabnya…


Sebabnya…

 

Pemilihan warna baju atau tudung yang dipakai orang yang berkulit cerah tidak semestinya akan nampak menyerlah apabila dipakai oleh orang berkulit sawo matang”

 


Macam orang berkahwin, tengok saja, ada saja yang berhabis puluhan ribu untuk baju persandingan tetapi tidak juga nampak menyerlah.

Kuncinya terletak dalam pemilihan warna baju berdasarkan warna kulit si pemakainya.

Gitu…

So, jom lihat nasihat Kak NM untuk tampil menarik dan lebih berkeyakinan. Semoga bermanfaat ye .

Kak NM kalau pergi kenduri jemputan, mesti akan ada orang yang puji Kak NM nampak muda dan berseri. Ini bukan nak bangga diri atau apa ye. .

Just nak share sahaja, supaya korang pon Nampak berseri juga. Kak NM nak masuk 30 series dan wei.. tapi diorg selalu puji macam budak lepasan SPM gitu.hehe

 


Camni..bila kita buat pemilihan warna yang tepat dengan warna kulit
i, impak dia :


1. Nampak berseri dan kelihatan lebih muda
2. Warna kulit akan nampak lebih cerah
3. Aura dan keyakinan akan bertambah
4. Akan kelihatan seksi

 

Tapi, kalau pemilihan warna yang tidak tepat dengan warna kulit..kesan dia


1. Kulit akan nampak kusam dan gelap dan nampak macam nenek tau
2. Nampak tua dari usia sebenar (macam gambar diatas- gurau je)
3. Tidak nampak seri

 

 

Ok sekarang, jom guna tip dibawah ye :

 

  • Warna Kulit Putih/Cerah
    Akan lebih elegen dan lembut apabila menggunakan warna-warna lembut seperti pastel, warna terang. Hindari warna seperti purple lilac.

 

  • Warna Kulit Kuning Langsat
    Korang yang nampak menarik apabila mengenakan warna-warna tropis seperti hijau, merah dan biru. Cuba juga warna jigga dan kuning kerana akan buatkan korang kelihatan fashionable.

 

  • Warna Kulit Sawo Matang
    Disarankan memilih pakaian yang berwarna ungu, maroon dan silver. Gabungan warna terang dan gelap akan buatkan korang nampak eklusif. Elakkan warna merah, coklat gelap,warna hijau lumut kerana akan nampakkan kulit anda kelihatan kusam

 

  • Warna Kulit Gelap
    Sebaiknya kenakan pemilihan pakaian yang berwarna tanah yang lembut dan warna-warna premier seperti putih, biru lembut, merah, pink tua, kuning atau lemon untuk kelihatan cerah.

 


Elakkan pemilihan warna yang terlalu kontras dengan warna kulit seperti turquoise, hitam, hijau daun, kuning lembut, pastel lembut

Semoga bermanfaat NMLover semua.

Belajar something. Cer komen apa yang uolss belajar. Nanti make sure praktis ye ilmu ni:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERCUMA – Hand Sock

Pembelian produk melebih RM100

Pos Laju Malaysia

Penghantaran selamat dan terjamin

Kualiti 5 Bintang

Lebih 300 review positif di Facebook & Website

100% Sistem Terjamin

Perbankan yang disahkan Bank Negara Malaysia